't Is er uit

Voila, ik heb 't gezegd. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur als het gaat om programmeertalen en bestaan er veel argumenten voor of tegen bepaalde talen. Maar uiteindelijk is PHP een supergoede keuze om Web Applicaties te maken. Het is gewoon geweldig voor het ontwikkelen en onderhouden van zakelijke webapplicaties. En hier zijn 5 redenen waarom

1. PHP is veruit het populairst

PHP is veruit het meest populair als het gaat om websites en webapplicaties. Volgens w2techs.com gaat het zelfs om 78% aandeel voor PHP tegenover 10,6% en 3,7% voor .NET en Java respectievelijk.

Hoe komt dat? Java-webapplicaties zijn notoir duur om te ontwikkelen en te onderhouden, terwijl .NET-applicaties wel kunnen genieten van veel standaard componenten, maar maatwerk is duur en ingewikkelder om te maken dan PHP maatwerk.

2. PHP is vandaag extreem schaalbaar

Terwijl PHP 15 jaar geleden het kleine broertje van Java was, is het vandaag een serieus alternatief geworden. Door de verschuiving naar Full OOP (object oriented programming) is het even krachtig als Java. Door zijn Open Source-oorsprong is het nog steeds ondersteund door duizenden programmeurs, elke dag opnieuw. 

Maar PHP is vandaag meer en meer gebruikt als alternatief voor high-performance-webapplicaties. Terwijl vroeger Java de Go-To keuze was voor zo'n extreme vereisten, is PHP vandaag minstens even krachtig op te zetten en te ontwikkelen.

3. PHP-ontwikkelaars zijn beter betaalbaar

De tarieven die je betaalt voor Enterprise Level-programmeurs zijn de laatste 10 jaar enorm gestegen, en dat is voor PHP-programmeurs niet anders. Maar toch zijn PHP-programmeurs nog steeds een pak betaalbaarder dan Java- of .NET-ontwikkelaars. Zo mag je toch op een prijsverschil van 5% tot 20% rekenen als het gaat om dagtarieven, afhankelijk van ervaringsniveau.

4. PHP zal altijd een betere webtaal zijn

PHP is altijd ontworpen om te fungeren in de context van web applicaties, terwijl Java een general-purpose taal is en .NET, tja, dat blijft natuurlijk een framework van Microsoft. PHP zal dus altijd beter zijn voor het maken van webapplicaties dan de alternatieven.

5. PHP evolueert nog steeds beter en sneller

Zoals reeds aangegeven heeft PHP al sinds jaren een heel mooie groei achter de rug als het gaat om aantal gebruikers, flexibiliteit en performantie. Maar de PHP-community is een pak actiever dan de concurrentie en zal dus nog sneller kunnen inspelen op noden en vereisten die in de toekomst zullen opduiken. 

Auteur: Joris De Groot
Strategic Director and Managing Partner
Joris De Groot

More insights

Cross-platform applicaties met React Native

Nog nooit was het ontwikkelen van native mobiele applicaties zo toegankelijk als vandaag. Bij Codana doen we dit door gebruik te maken het React Native, een open-source framework dat werd ontwikkeld door Meta.

Auteur: Jinse Camps
Architect | Analyst
Jinse Camps
dev

Laracon EU 2024

Een fantastisch leerrijke ervaring om met een hoop Laravel gepassioneerde mensen te inspireren! Iets wat niet gemist kan worden en heel veel voeling geeft met de community. Wat een top evenement! Wie zien we volgende edities? 😮

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
laracon codana persoon

Een efficiënt datamanagementsysteem voor toerisme

Een TDMS of Tourist Data Management System, is simpelweg een platform dat data uit verschillende bronnen ophaalt, intern al dan niet automatisch verwerkt en deze gegevens terug aanbiedt aan externe platformen.

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
laptop

Systemen voor gegevensbeheer in toerisme

In dit artikel verkennen we wat een TDMS is, waarom het essentieel is voor de toerisme-industrie, en hoe technologieën zoals Laravel en ElasticSearch het verschil kunnen maken. 

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
tdms

Beveiliging van Laravel 101

In deze blogpost gaan we dieper in op een aantal veelvoorkomende Laravel beveiligingsfouten.

Auteur: Robbe Reygel
PHP developer
laravel

Test Driven Development - toepassing op een project

TDD, of voluit Test Driven Development, is een aanpak van ontwikkeling waarbij we vertrekken van het schrijven van tests. 

Auteur: Sarah Jehin
PHP developer
Sarah Jehin
development