't Is er uit

Voila, ik heb 't gezegd. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur als het gaat om programmeertalen en bestaan er veel argumenten voor of tegen bepaalde talen. Maar uiteindelijk is PHP een supergoede keuze om Web Applicaties te maken. Het is gewoon geweldig voor het ontwikkelen en onderhouden van zakelijke webapplicaties. En hier zijn 5 redenen waarom

1. PHP is veruit het populairst

PHP is veruit het meest populair als het gaat om websites en webapplicaties. Volgens w2techs.com gaat het zelfs om 78% aandeel voor PHP tegenover 10,6% en 3,7% voor .NET en Java respectievelijk.

Hoe komt dat? Java-webapplicaties zijn notoir duur om te ontwikkelen en te onderhouden, terwijl .NET-applicaties wel kunnen genieten van veel standaard componenten, maar maatwerk is duur en ingewikkelder om te maken dan PHP maatwerk.

2. PHP is vandaag extreem schaalbaar

Terwijl PHP 15 jaar geleden het kleine broertje van Java was, is het vandaag een serieus alternatief geworden. Door de verschuiving naar Full OOP (object oriented programming) is het even krachtig als Java. Door zijn Open Source-oorsprong is het nog steeds ondersteund door duizenden programmeurs, elke dag opnieuw. 

Maar PHP is vandaag meer en meer gebruikt als alternatief voor high-performance-webapplicaties. Terwijl vroeger Java de Go-To keuze was voor zo'n extreme vereisten, is PHP vandaag minstens even krachtig op te zetten en te ontwikkelen.

3. PHP-ontwikkelaars zijn beter betaalbaar

De tarieven die je betaalt voor Enterprise Level-programmeurs zijn de laatste 10 jaar enorm gestegen, en dat is voor PHP-programmeurs niet anders. Maar toch zijn PHP-programmeurs nog steeds een pak betaalbaarder dan Java- of .NET-ontwikkelaars. Zo mag je toch op een prijsverschil van 5% tot 20% rekenen als het gaat om dagtarieven, afhankelijk van ervaringsniveau.

4. PHP zal altijd een betere webtaal zijn

PHP is altijd ontworpen om te fungeren in de context van web applicaties, terwijl Java een general-purpose taal is en .NET, tja, dat blijft natuurlijk een framework van Microsoft. PHP zal dus altijd beter zijn voor het maken van webapplicaties dan de alternatieven.

5. PHP evolueert nog steeds beter en sneller

Zoals reeds aangegeven heeft PHP al sinds jaren een heel mooie groei achter de rug als het gaat om aantal gebruikers, flexibiliteit en performantie. Maar de PHP-community is een pak actiever dan de concurrentie en zal dus nog sneller kunnen inspelen op noden en vereisten die in de toekomst zullen opduiken. 

Author: Joris De Groot
Strategic Director and Managing Partner
Joris De Groot

More insights

Beveiliging van Laravel 101

In deze blogpost gaan we dieper in op een aantal veelvoorkomende Laravel beveiligingsfouten.

Auteur: Robbe Reygel
PHP developer
laravel

Test Driven Development - toepassing op een project

TDD, of voluit Test Driven Development, is een aanpak van ontwikkeling waarbij we vertrekken van het schrijven van tests. 

Auteur: Sarah Jehin
PHP developer
Sarah Jehin
development

De OSLO-standaard: hoe gestandaardiseerde gegevensuitwisseling ons verder brengt

De OSLO-standaard is een term die je misschien wel eens hebt horen vallen in de context van gegevensuitwisseling en digitale transformatie, maar wat houdt het precies in en wat zijn de voordelen ervan?

Auteur: Benjamin Verhaegen
PHP Developer
benjamin_verhaegen
shaking_hands_black_white

De toekomst van web applicaties: wat kunnen we verwachten?

In de afgelopen jaren hebben web applicaties een enorme evolutie doorgemaakt. Maar wat heeft de toekomst voor ons in petto? Je ontdekt het allemaal in deze blog.

Author: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
computerscherm met code

Het verschil tussen gegevensbeheer en gegevensverwerking in een digitale economie

Gegevens zijn cruciaal voor bedrijven en het begrijpen van de verschillen tussen gegevensbeheer en gegevensverwerking kan verwarrend zijn. In dit artikel zullen we deze verschillen in de digitale economie nader bekijken om hun doelen en toepassingen beter te begrijpen.

Author: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
gegevensverwerking

Adressen register & GEOpunt API

Zelf al eens voor de keuze gestaan of je Google maps, openstreetmaps, of een andere GIS provider zou moeten gebruiken voor adres suggesties? Mocht je enkel Belgische adressen nodig hebben, lees dan zeker verder!

Author: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
Logo vlaamse overheid