't Is er uit

Voila, ik heb 't gezegd. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur als het gaat om programmeertalen en bestaan er veel argumenten voor of tegen bepaalde talen. Maar uiteindelijk is PHP een supergoede keuze om Web Applicaties te maken. Het is gewoon geweldig voor het ontwikkelen en onderhouden van zakelijke webapplicaties. En hier zijn 5 redenen waarom

1. PHP is veruit het populairst

PHP is veruit het meest populair als het gaat om websites en webapplicaties. Volgens w2techs.com gaat het zelfs om 78% aandeel voor PHP tegenover 10,6% en 3,7% voor .NET en Java respectievelijk.

Hoe komt dat? Java-webapplicaties zijn notoir duur om te ontwikkelen en te onderhouden, terwijl .NET-applicaties wel kunnen genieten van veel standaard componenten, maar maatwerk is duur en ingewikkelder om te maken dan PHP maatwerk.

2. PHP is vandaag extreem schaalbaar

Terwijl PHP 15 jaar geleden het kleine broertje van Java was, is het vandaag een serieus alternatief geworden. Door de verschuiving naar Full OOP (object oriented programming) is het even krachtig als Java. Door zijn Open Source-oorsprong is het nog steeds ondersteund door duizenden programmeurs, elke dag opnieuw. 

Maar PHP is vandaag meer en meer gebruikt als alternatief voor high-performance-webapplicaties. Terwijl vroeger Java de Go-To keuze was voor zo'n extreme vereisten, is PHP vandaag minstens even krachtig op te zetten en te ontwikkelen.

3. PHP-ontwikkelaars zijn beter betaalbaar

De tarieven die je betaalt voor Enterprise Level-programmeurs zijn de laatste 10 jaar enorm gestegen, en dat is voor PHP-programmeurs niet anders. Maar toch zijn PHP-programmeurs nog steeds een pak betaalbaarder dan Java- of .NET-ontwikkelaars. Zo mag je toch op een prijsverschil van 5% tot 20% rekenen als het gaat om dagtarieven, afhankelijk van ervaringsniveau.

4. PHP zal altijd een betere webtaal zijn

PHP is altijd ontworpen om te fungeren in de context van web applicaties, terwijl Java een general-purpose taal is en .NET, tja, dat blijft natuurlijk een framework van Microsoft. PHP zal dus altijd beter zijn voor het maken van webapplicaties dan de alternatieven.

5. PHP evolueert nog steeds beter en sneller

Zoals reeds aangegeven heeft PHP al sinds jaren een heel mooie groei achter de rug als het gaat om aantal gebruikers, flexibiliteit en performantie. Maar de PHP-community is een pak actiever dan de concurrentie en zal dus nog sneller kunnen inspelen op noden en vereisten die in de toekomst zullen opduiken. 

Auteur: Joris De Groot
Strategic Director and Managing Partner
Joris De Groot

More insights

Laravel 10 release

The release of Laravel 10: The king of types. Alles wat je moet weten over de nieuwe major release!

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
laravel 10 banner

Saloon - Package / SDK API integrations

API integraties voor een waaier aan services. Weinig tot geen herbruikbare code? Met Saloon maak je er een compacte / overzichtelijke SDK/Package van die je kan hergebruiken in al je projecten en kan maintainen op 1 plek.

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
Saloon hero image

Codana wint Digital Champ of the year award 2022

Codana is de winnaar van de FeWeb Digital Champ award 2022

Auteur: Joris De Groot
Strategic Director and Managing Partner
Joris De Groot
FeWeb Digital Champ award Codana

De ideale eerste werkplek

Ik ben Ward Vandevoort, 22 jaar en begin november 2021 ben ik gestart bij Codana als junior backend developer. Ontdek mijn verhaal bij Codana! 

Auteur: Ward Vandevoort
Developer
Ward Vandevoort
groepsfoto

Teambuilding met internationale collega's

Een zalige teambuilding in Antwerpen!

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
groepsfoto codana burgerij

Het leven als React developer bij Codana: 1 jaar in dienst

“U kan bij ons aan de slag als React developer!”. Wow, zalig! Ik was natuurlijk super blij dit te horen! Maar, ik had nog nooit een lijn React geschreven.

Auteur: Thomas Timmermans
Frontend Developer
Thomas Timmermans
Ik na 1 jaar in dienst