Keynote: Which Way is the ElePHPant Pointed and other ElePHPant Jokes

door Cal Evans

Toen we de titel van de keynote van dit jaar lazen, dachten we allemaal dat dit slechts een paar grappen zou zijn, dus eerlijk gezegd dachten sommigen van ons dat het misschien een verspilling van tijd zou zijn (professioneel gezien is dat; we houden allemaal van grappen natuurlijk). Het bleek eigenlijk helemaal niet om grappen te gaan. Ok, er waren wel wat - nogal (opzettelijk) ongrijpbare - grappen, maar de pointe was veel interessanter dan verwacht.

If you think Oracle is evil, Microsoft invented evil

Cal Evans begon met te praten over "hoe hij hier is gekomen". Het was een interessant verhaal over een lang vervlogen tijdperk waarin Microsoft de wereld van het internet bestuurde en Cal een nogal revolutionaire webshop hostte. Alleen al het feit dat het werkte, wat betekende dat je dingen op het internet kon kopen was op zich al baanbrekend. Het was een tijd waarin hij geloofde dat ASP "the thing" zou worden. Er was echter één nadeel: hij moest betalen voor elke gebruiker die zijn webshop gebruikte op de IIS-host van Microsoft. Voor alle whizzkids die het geluk hebben niet te weten wat IIS is, klik op die link als je geïnteresseerd bent, maar je zult onze pijn nooit echt begrijpen. Sorry, ik dwaalde een beetje af daar... Om Cal te citeren "als je denkt dat het Orakel het kwaad is, heeft Microsoft het kwaad uitgevonden".  Dus kijk hij uit naar andere oplossingen en vond andere gelijkgestemden die meer van het idee van het delen van code hielden. Een van die stukjes code die hij vond was van een of andere kerel genaamd Rasmus Lerdorf, je weet wel, de kerel die oorspronkelijk PHP creëerde. Dus hij begon ermee te spelen.

En de rest is geschiedenis.

We’re speeding up the whole internet

Waar zijn we nu?

Toen sprak Cal over "waar we nu zijn". PHP werd een volwassen taal. Natuurlijk werd het een Object georiënteerde taal, maar we hebben ook verschillende hulpmiddelen om betere code te schrijven, zoals code sniffers en dergelijke. Het werd mogelijk om iets als Facebook te schrijven in PHP, terwijl aan de andere kant een 14-jarige scriptkiddie het ook vrij gemakkelijk kan oppakken en er verbazingwekkende dingen mee kan maken. En last but not least, sinds PHP 7 sneller is geworden, zijn we "het hele internet aan het versnellen".

Het derde deel van de inspirerende keynote ging over "waar we naartoe gaan". Cal vermeldde dat PHP 7.3 (slechts) 14 patches heeft gehad en dat het probleem in de wachtrij niet zo veel bugs heeft. Een behoorlijk verschil met bijvoorbeeld PHP 5.6 dat paginagrote change logs had. Dat is zeker een bewijs van rijping. PHP 7.4 gaf ons een andere vooruitgang in type hint, maar, en dat is naar mijn mening het netste, het is niet nodig. Je kunt vendor packages hebben die het gebruiken, en toch hoef je het niet te doen (of andersom). Een ander spannend ding is dat lang lopende processen mogelijk worden, wat altijd al een beetje een achilleshiel is geweest van PHP. Hoewel ze technisch gezien ook mogelijk waren in de jaren negentig, zal een JIT-compiler ze versnellen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het te gebruiken voor machine learning. Ok, toegegeven, het zal niet de meest ideale tool zijn, maar PHP is echt een eersteklas keuze onder de andere opties.

Tot slot sprak Cal over de toekomst van PHP, en over hoe absurd de beweringen zijn dat "PHP dood is" en maakt duidelijk dat de community het belangrijkste aspect van dit alles is. Natuurlijk zou er zonder de code niets gebeuren, "we zouden allemaal gewoon een stel vreemden op GitHub zijn". Maar, en dat is de essentie, PHP is niet geweldig geworden door mooie code, maar omdat er een grote groep mensen omheen is verzameld.

Ook lezen

Dit artikel is onderdeel van de PHPBNL20 blogs

More insights

Laravel 10 release

The release of Laravel 10: The king of types. Alles wat je moet weten over de nieuwe major release!

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
laravel 10 banner

Saloon - Package / SDK API integrations

API integraties voor een waaier aan services. Weinig tot geen herbruikbare code? Met Saloon maak je er een compacte / overzichtelijke SDK/Package van die je kan hergebruiken in al je projecten en kan maintainen op 1 plek.

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
Saloon hero image

Codana wint Digital Champ of the year award 2022

Codana is de winnaar van de FeWeb Digital Champ award 2022

Auteur: Joris De Groot
Strategic Director and Managing Partner
Joris De Groot
FeWeb Digital Champ award Codana

De ideale eerste werkplek

Ik ben Ward Vandevoort, 22 jaar en begin november 2021 ben ik gestart bij Codana als junior backend developer. Ontdek mijn verhaal bij Codana! 

Auteur: Ward Vandevoort
Developer
Ward Vandevoort
groepsfoto

Teambuilding met internationale collega's

Een zalige teambuilding in Antwerpen!

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
groepsfoto codana burgerij

Het leven als React developer bij Codana: 1 jaar in dienst

“U kan bij ons aan de slag als React developer!”. Wow, zalig! Ik was natuurlijk super blij dit te horen! Maar, ik had nog nooit een lijn React geschreven.

Auteur: Thomas Timmermans
Frontend Developer
Thomas Timmermans
Ik na 1 jaar in dienst