't Is er uit

Voila, ik heb 't gezegd. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur als het gaat om programmeertalen en bestaan er veel argumenten voor of tegen bepaalde talen. Maar uiteindelijk is PHP een supergoede keuze om Web Applicaties te maken.  Het is gewoon geweldig voor het ontwikkelen en onderhouden van zakelijke webapplicaties. En hier zijn 5 redenen waarom

1. PHP is veruit het populairst

PHP is veruit het meest populair als het gaat om websites en webapplicaties. Volgens w2techs.com gaat het zelfs om 78% aandeel voor PHP tegenover 10,6% en 3,7% voor .NET en Java respectievelijk.

Hoe komt dat? Java-webapplicaties zijn notoir duur om te ontwikkelen en te onderhouden, terwijl .NET-applicaties wel kunnen genieten van veel standaard componenten, maar maatwerk is duur en ingewikkelder om te maken dan PHP maatwerk.

2. PHP is vandaag extreem schaalbaar

Terwijl PHP 15 jaar geleden het kleine broertje van Java was, is het vandaag een serieus alternatief geworden. Door de verschuiving naar Full OOP (object oriented programming) is het even krachtig als Java. Door zijn Open Source-oorsprong is het nog steeds ondersteund door duizenden programmeurs, elke dag opnieuw. 

Maar PHP is vandaag meer en meer gebruikt als alternatief voor high-performance-webapplicaties. Terwijl vroeger Java de Go-To keuze was voor zo'n extreme vereisten, is PHP vandaag minstens even krachtig op te zetten en te ontwikkelen.

3. PHP-ontwikkelaars zijn beter betaalbaar

De tarieven die je betaalt voor Enterprise Level-programmeurs zijn de laatste 10 jaar enorm gestegen, en dat is voor PHP-programmeurs niet anders. Maar toch zijn PHP-programmeurs nog steeds een pak betaalbaarder dan Java- of .NET-ontwikkelaars. Zo mag je toch op een prijsverschil van 5% tot 20% rekenen als het gaat om dagtarieven, afhankelijk van ervaringsniveau.

4. PHP zal altijd een betere webtaal zijn

PHP is altijd ontworpen om te fungeren in de context van web applicaties, terwijl Java een general-purpose taal is en .NET, tja, dat blijft natuurlijk een framework van Microsoft. PHP zal dus altijd beter zijn voor het maken van webapplicaties dan de alternatieven.

5. PHP evolueert nog steeds beter en sneller

Zoals reeds aangegeven heeft PHP al sinds jaren een heel mooie groei achter de rug als het gaat om aantal gebruikers, flexibiliteit en performantie. Maar de PHP-community is een pak actiever dan de concurrentie en zal dus nog sneller kunnen inspelen op noden en vereisten die in de toekomst zullen opduiken.