groepsfoto codana

Hoewel we, volgens mij net als alle andere artisans, liever nog eens een echte fysieke Laracon zouden willen bijwonen, hebben we voor onszelf een mooie alternatieve setting gecreëerd: we spraken af om Laracon te volgen op locatie in Leuven en een enkeling belde in vanuit het Gentse. Het werd een gezellige avond met interessante presentaties. Een korte bloemlezing van diegene die bij ons zijn blijven plakken.

Ahsley Hindle - Laravel for millions and some...

Wie net zoals ik dacht dat dit een talk ging zijn over performance en high load, was eraan voor de moeite. Maar het werd alles behalve een teleurstelling. Ashley praat heel erg inspirerend en vooral rustgevend.

Pikachu

Hij is de Director of Engineering bij Car & Classic en heeft daar binnen zijn rol een visie gecreëerd rond het kader waarin er ( vooral qua development, engineering) gewerkt wordt. Een visie die ondersteund wordt door Pickachu.

Eén van zijn basispricinpes is eenvoud. Geïnspireerd door 'Choose boring technology', ijvert hij ervoor om de technische stack eenvoudig, misschien zelfs voor vele developers, saai te houden. Dat wil niet zeggen dat er niet geëxperimenteerd of geïnnoveerd mag worden.

Om de visie op de organisatie volledig te maken, stelt hij zijn POPOFF model voor. POPOFF staat voor People, Organisation, Process, Ol` autonomy, Flourish & Flourish more.

Kort samengevat: omring je met de beste mensen, gebruik de juiste tools die je team ondersteunen in een proces dat zo minimaal mogelijk is. Wanneer dat er allemaal is in een team, laat je ze doen, zo kan jij kan bloeien, weelderig groeien en kan je ook anderen helpen om dat te doen  :)

Zeker de moeite om eens zelf te kijken.

Do you also want to grow with the best team?

Ook bij Codana draait alles om en rond geweldige mensen

schema blockchain

Marcel Pociot – Web 3.0 and Laravel

Toen was het Marcel Pociot zijn beurt. Hij is de CTO van Beyond Code, een softwarebedrijf in Duitsland dat zich bezig houd met het maken van videotools en video courses. Marcel ging ons meer vertellen over het mysterieuze Web3, maar bij het begin van zijn talk gaf hij eerst een duidelijke disclaimer.

“Deze talk gaat niet over cryptocurrency of NFT’s, het gaat wel over de technologie achter deze topics.”

Wat is Web 3.0?

Veel mensen hebben er al van gehoord, maar weten niet precies wat het is. Sommige mensen gebruiken het als een synoniem voor NFT’s, voor anderen betekent het iets anders. Volgens de Wikipedia pagina is er geen algemene definitie van Web 3.0, daarom hebben ze er zelf 1 proberen te maken.

Web 3.0 is een idee voor een nieuwe iteratie van het World Wide Web gebaseerd op blockchain technologie, dat concepten omvat zoals decentralisatie en token-based economie.

Wat is Blockchain?

Een blockchain is, zoals de naam al zegt, een ketting van blokken. Elke blok bestaat uit 3 stukjes informatie: de data, een hash en een vorige hash.

De data kan van alles zijn, bij bitcoin bijvoorbeeld bestaat het uit de informatie van de verzender, informatie van de ontvanger en de hoeveelheid bitcoin dat wordt verstuurd.

Wanneer deze data wordt opgeslagen in de blok wordt er automatisch een hash aangemaakt. Als de data verandert verandert de hash ook.

In de vorige hash wordt de hash van de vorige blok opgeslagen, dit is nodig om van de blokken een blockchain te kunnen maken.

Deze technologie kan dus bijvoorbeeld, zoals bij Bitcoin, gebruikt worden om een veilig transactie logboek te maken. Combineer dit met decentralisatie, waarbij de macht wordt verdeeld en er dus geen sprake meer is van een centrale autoriteit en je hebt de technologie van de toekomst!

Blockchain en PHP/Laravel

Tijdens de rest van zijn talk heeft Marcel het over hoe je deze technologie kan gebruiken in combinatie met PHP en Laravel. Zo bestaat er een tool genaamd Ganache die je toelaat om lokaal met een Ethereum blockchain te werken. Verder gebruikt hij ook een package van Nuno Maduro genaamd Web3 PHP, die je de mogelijkheid geeft om op een productievere en prettigere manier te developen met Web3.

What’s in it for us/you?

Web3 bied veel mogelijkheden, zo zouden we het in de toekomst kunnen gebruiken om een veilig transactie systeem te bouwen voor een project, of we kunnen er een handig loginsysteem mee maken. Ja je hoort het goed, Web3 is meer dan enkel cryptocurrencies en NFT’s 😆. Aan de hand van deze technologie zouden we in de toekomst passwordless logins kunnen realiseren. Daardoor kan je gewoon op een knop drukken en met de hulp van een browser plugin zoals MetaMask inloggen aan de hand van je public en private keys. Geen duizend en één paswoorden meer en ook password managers zijn dan niet meer nodig!

A Little Bit More Lambda - Aaron Francis

Aaron Francis's talk, waarvoor de alernatieve titel: "Add a microservice to your monolith" is, is een demo van Laravel Sidecar, een tool om eenvoudig (vanuit je monorepo) lambda's aan je laravel applicatie toe te voegen.

Lambda is een tool van Amazon's AWS om serverless compute processen uit te voeren, dit kan verschillende talen draaien, die on-demand functies voor je uitvoeren. Voorbeelden waar je dit kan gebruiken zijn:

  • JS Server side rendering
  • Headless chrome (voor screenshots/testing)
  • Parallele processen (om workers horizontaal te schalen)
  • Afbeeldingen bijschalen

Serverless functions zijn ook beschikbaar bij andere hosting providers, zoals Google, Azure, Vercel. Deze zijn nog niet beschikbaar binnen deze toolset, maar komen er op termijn wel aan, Aaron is al aan de Vercel implementatie aan het werken.

Wat doet Sidecar dan al wel? Het is een package om van uit je bestaande repository een lambda functie aan te maken, deployen naar AWS en vanuit PHP aan te spreken.

Sterke demo, het kriebelt om dit zelf in actie te zien!

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden

More insights

Cross-platform applicaties met React Native

Nog nooit was het ontwikkelen van native mobiele applicaties zo toegankelijk als vandaag. Bij Codana doen we dit door gebruik te maken het React Native, een open-source framework dat werd ontwikkeld door Meta.

Auteur: Jinse Camps
Architect | Analyst
Jinse Camps
dev

Laracon EU 2024

Een fantastisch leerrijke ervaring om met een hoop Laravel gepassioneerde mensen te inspireren! Iets wat niet gemist kan worden en heel veel voeling geeft met de community. Wat een top evenement! Wie zien we volgende edities? 😮

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
laracon codana persoon

Een efficiënt datamanagementsysteem voor toerisme

Een TDMS of Tourist Data Management System, is simpelweg een platform dat data uit verschillende bronnen ophaalt, intern al dan niet automatisch verwerkt en deze gegevens terug aanbiedt aan externe platformen.

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
laptop

Systemen voor gegevensbeheer in toerisme

In dit artikel verkennen we wat een TDMS is, waarom het essentieel is voor de toerisme-industrie, en hoe technologieën zoals Laravel en ElasticSearch het verschil kunnen maken. 

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
tdms

Beveiliging van Laravel 101

In deze blogpost gaan we dieper in op een aantal veelvoorkomende Laravel beveiligingsfouten.

Auteur: Robbe Reygel
PHP developer
laravel

Test Driven Development - toepassing op een project

TDD, of voluit Test Driven Development, is een aanpak van ontwikkeling waarbij we vertrekken van het schrijven van tests. 

Auteur: Sarah Jehin
PHP developer
Sarah Jehin
development