“Dag Thomas, wij hebben genoten van het aangename sollicitatiegesprek en zouden u graag in ons team willen verwelkomen”, zijn de woorden die ik 1 jaar geleden te horen kreeg vanuit Codana. “U kan bij ons aan de slag als React developer!” Wow, zalig! Ik was natuurlijk super blij dit te horen! Maar, ik had nog nooit een lijn React geschreven.

Uiteraard had ik de jaren voordien al enige frontend kennis vergaard. Bij een marketing agency stond ik in voor het bouwen en onderhouden van websites die ik voornamelijk schreef in VueJS. Maar React? “Dat is javascript verwerkt in ‘html’ dat op zijn beurt weer verwerkt zit in javascript… Bah!” Dat was toch hoe ik er een jaar geleden over dacht. Maar je hoort veel developers er positief over spreken en React wordt bovendien door zoveel development bureaus gebruikt dat ik het graag een kans wou geven.

Eerste dagen werken van thuis uit

Hey Google, I want to learn some React

De fundamentals begrijpen was toch wel het minste dat ik kon doen voor ik mijn eerste dag bij Codana zou starten. Dus ik nam de documentatie al eens door en al snel kreeg ik de zoveelste ‘Hello world’ op mijn scherm gerenderd.

Dag 1. Veel onbekende gezichten op mijn scherm in een Microsoft Teams-window. Het was 2021, corona in volle bloei en iedereen thuis achter zijn pc. Ik stelde mij even voor en maakte kennis met het hele team. Dries werd mijn buddy, mijn persoonlijke coach, wie reeds heel wat jaren ervaring had in React. Hij bracht mij op de juiste weg om React correct in de vingers te krijgen.
Maar op welk project kom ik nu terecht? Geen! We gaan jou eerst wat opleiden en vertrouwd maken met React en andere tools. Maak maar enkele projectjes en als je vragen hebt kan je altijd bij Dries terecht.” Ik was onder de indruk. Codana investeert in haar werknemers en wil het kennisgehalte hoog houden!

Git Kraken tool

Mijn agenda kwam vol te staan met opleidingsmomenten. Joris toonde mij hoe je heel gemakkelijk gebruik kan maken van Git met de Git Kraken-tool en hoe onze projecten worden opgezet in een docker-omgeving. Sigert toonde mij dan weer hoe het ticketsysteem precies werkt en hoe het agile werken bij Codana verloopt.

Weet dat ik voordien in dienst was bij een marketing agency waar amper sprake was van agile, git, docker of zelfs deploy pipelines. Ik had nu het gevoel dat ik echt in een development bureau werkte waar alles er heel wat professioneler en gestructureerder aan toe ging dan ik voordien gewend was.

Spannende, toffe en uitdagende projecten

Een PWA voor de KU Leuven, een Next.js project, een React applicatie met Storyblok en Gatsby, een React-native mobile app, een Chrome extension in React… Bij Codana moet je bereid zijn om veel nieuwe technologieën te leren. Gelukkig krijg je daar tijd voor en staan collega’s altijd voor je klaar om te ondersteunen. Als je met Dries belt, wordt het nog leuker en krijg je er nog een hele hoop tips bovenop met wat voorbeelden uit zijn ervaringen.

Het was niet altijd even gemakkelijk. Af en toe eens vloeken op dat stukje code dat maar niet wilde werken gebeurde wel eens. Of op het einde van de dag opmerken dat je eigenlijk helemaal niet veel vooruitgang hebt geboekt. In zulke situaties werkte ik nog weleens langer door na de werkuren. Niet dat dit van mij verwacht werd, maar aangezien ik meestal van thuis werkte en de baan niet op hoefde was het gemakkelijk om nog even verder te doen om toch dat ticketje op 100% te krijgen. Bovendien werd React langzaam maar zeker een nieuwe passie en groeide de motivatie enorm!

Most good programmers do programming not because they expect to get paid or get adulation by the public, but because it is fun to program

Linus Benedict Torvalds ontwikkelaar van de Linux kernel

Deze motivatie is uiteraard niet enkel ontstaan vanuit een passie om code te schrijven. Hiervoor heb je ook goede collega’s nodig! Na 1 jaar dienst bij Codana is het nog geen moment in mij opgekomen om deze warme omgeving van respect, verdraagzaamheid, samenwerking en fun te ruilen voor een andere job.

Codana & Calibrate Ardennen

Staan er nog pintjes koud?

Vanwege de corona maatregelen in 2021 gebeurde al het werk fulltime remote en kreeg ik enkel gezichten van collega’s te zien. Gelukkig werden er regelmatig wel eens evenementen georganiseerd, en jawel deze waren memorabel!

De eerste ontmoeting in real life gebeurde op het hoofdkantoor in Kontich waar iedereen eerst een negatieve covid-test moest voorleggen. Grappig, ik had veel collega’s niet zo groot ingeschat. Maar het was gezellig, toffe collega’s in de omgang! En het werd alleen maar beter nadat er een vierdaags ‘weekend’ werd aangekondigd in de Ardennen.

Een uitgebreide barbecue, meerdere frigo’s gevuld met wijn en pintjes, een bar met alle ingrediënten voor mojito’s en andere cocktails en het belangrijkste: Tafels gevuld met kaas!

Ik had het niet verwacht, maar ik heb die dagen gelachen tot de tranen in mijn ogen stonden! Top collega’s!

Ik na 1 jaar in dienst

1 jaar later

Woohooew, een plantje als dank voor mijn inzet! That’s even better than cheese right?

Ik kijk al uit naar de nieuwe projecten waar ik nog op terecht zal komen. Mijn beeld over React is helemaal veranderd en ik streef ernaar om in de toekomst mijn junior/medior profiel om te gooien naar senior!

Auteur: Thomas Timmermans
Frontend Developer
Thomas Timmermans

More insights

Cross-platform applicaties met React Native

Nog nooit was het ontwikkelen van native mobiele applicaties zo toegankelijk als vandaag. Bij Codana doen we dit door gebruik te maken het React Native, een open-source framework dat werd ontwikkeld door Meta.

Auteur: Jinse Camps
Architect | Analyst
Jinse Camps
dev

Laracon EU 2024

Een fantastisch leerrijke ervaring om met een hoop Laravel gepassioneerde mensen te inspireren! Iets wat niet gemist kan worden en heel veel voeling geeft met de community. Wat een top evenement! Wie zien we volgende edities? 😮

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
laracon codana persoon

Een efficiënt datamanagementsysteem voor toerisme

Een TDMS of Tourist Data Management System, is simpelweg een platform dat data uit verschillende bronnen ophaalt, intern al dan niet automatisch verwerkt en deze gegevens terug aanbiedt aan externe platformen.

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
laptop

Systemen voor gegevensbeheer in toerisme

In dit artikel verkennen we wat een TDMS is, waarom het essentieel is voor de toerisme-industrie, en hoe technologieën zoals Laravel en ElasticSearch het verschil kunnen maken. 

Auteur: Tom Van den Eynden
Web Architect | Coordinator
Tom Van den Eynden
tdms

Beveiliging van Laravel 101

In deze blogpost gaan we dieper in op een aantal veelvoorkomende Laravel beveiligingsfouten.

Auteur: Robbe Reygel
PHP developer
laravel

Test Driven Development - toepassing op een project

TDD, of voluit Test Driven Development, is een aanpak van ontwikkeling waarbij we vertrekken van het schrijven van tests. 

Auteur: Sarah Jehin
PHP developer
Sarah Jehin
development