• Applicaties koppelen

  Verbindt reeds bestaande applicaties met een andere applicatie, ook al bestaat die mogelijkheid nog niet.

  We maken een tussenlaag die twee verschillende API's met elkaar kan verbinden.

 • Data ontsluiten

  Data in je bestaande applicatie ontsluiten naar andere applicaties? Ook hiervoor kunnen we een webservice bouwen.

  Dit is perfect om een aparte app of website op dezelfde data aan te sluiten.

Developer Codana

Data koppelen

Webservices en API's zijn manieren om data vanuit verschillende systemen met elkaar te verbinden. We gebruiken webservices op 2 manieren:

 1. Bouwen van (RESTful) webservices om data aan te bieden aan andere applicaties
 2. Integreren van andere webservices om data te gebruiken in webapplicaties

We bouwen deze webservices met verschillende technologie├źn: Laravel en Symfony.
Integratie met andere webservices doen we, afhankelijk van de applicatie-architectuur, rechtstreeks in de frontend laag (JavaScript) of via de backend applicatie laag. 

Voor het ontwikkelen van een webapplicatie wordt vaak gebruik gemaakt van externe systemen om data op te halen die we niet in ons eigen systeem beschikbaar hebben. Dit zorgt er voor dat we kunnen proberen om maar met een plek te werken waar de waarheid van data zit.

Verder praten over API's?

Heb je een integratie tussen bestaande systemen nodig? Of moet je verschillende datasets ter beschikking stellen aan andere apps via API's & Webservices? Wij weten er raad mee!

Web Integraties

Heb je al een bestaande toepassing (CRM, online agendabeheer, administratiesoftware, ordersysteem) en wil je deze koppelen met je website? In de meeste gevallen is een API-koppeling op maat nodig. In dat geval ontwikkelen wij voor jou een webapplicatie die de lijm vormt tussen de systemen. Dit noemen we een "tussenlaag" (middleware)
In de meest eenvoudige vorm is dit een eenvoudige data-vertalingslaag. Deze laag zorgt voor een vertaling tussen de verschillende andere applicaties en vormt de data om naar een andere vorm waar nodig.

Voor veel applicaties is het niet voldoende om gewoon dezelfde data aan te bieden aan je externe systeem, maar wil je deze data aanpassen of verrijken via een interface. Om dit probleem op te lossen gebruiken we Laravel Nova, een gebruiksvriendelijk administratiepaneel. Zo gebruiken we een API aan de ene kant om je data binnen te trekken en kan deze data door jou aanpast en verrijkt worden in de gebruikersinterface. Je kan dan deze verrijkte data terug aanbieden aan andere applicaties, via een eigen API.

Codana programmeur

Wanneer we zelf API's en webservices ontwikkelen, dan kiezen we altijd voor een RESTful API. Verouderde oplossingen zoals SOAP of XML-RPC hebben veel nadelen.
Er zijn ook verschillende manieren om deze data dan nog in een formaat te gieten dat door andere applicaties kan gelezen worden. Daarvoor kiezen we vaak voor JSON:API. Dit moderne dataformaat is flexibel, snel en betrouwbaar.

We gebruiken deze architectuur ook vaak als we een decoupled webapplicatie bouwen. Zo bouwen we een losstaande, interactieve JavaScript-applicatie met daarnaast een PHP API-backend die de data aanstuurt.

API & webservice development

Wil  je graag meer weten over hoe we voor jou data koppeling en automatisatie kunnen ontwikkelen?