Web app voor uitgeverij VAN IN

Typ-Top is het dactyloprogramma van de toonaangevende Antwerpse uitgeverij VAN IN. Dankzij de diversiteit aan oefenvormen kunnen leerlingen hun typvaardigheid verbeteren op een ongedwongen manier. Scholen over heel Vlaanderen gebruiken het pakket tijdens de les. Momenteel zijn er meer dan 40.000 unieke gebruikers van het Typ-Top platform, waaronder het merendeel studenten en leerkrachten, en dan een tweetal auteurs en een handvol administrators.

typ top graph

Onze uitdaging

Hiernaast zie je een overzicht van de statistieken van één maand. Gemiddeld zijn er een kleine 2.000 sessies per dag, met pieken tot 250-tal gebruikers tegelijkertijd. Het is de bedoeling dat nog meer studenten met Typ-Top werken, en dat de auteurs daarbij rechtstreeks in onze applicatie nieuwe handboeken met oefeningen zullen kunnen ingeven.

Samen met het team van VANIN bespreken we de uitdagingen en zoeken we proactief naar oplossingen op maat voor hun platform. We definiëren drie voornaamste uitdagingen voor de ontwikkeling van de tool:

  • De tool moet interactief zijn voor leerlingen. Tijdens het maken van de oefeningen krijgen de leerlingen een overzicht van hun huidig typtempo en het aantal fouten dat ze maakten.
  • De tool moet interactief zijn voor leerkrachten zodat ze de moeilijkheidsgraad per klasgroep of individuele student kunnen aanpassen. Zo spelen ze in op het niveau van de groep, maar blijven ze ook elke leerling afzonderlijk uitdagen.
  • De tool moet de hoge belasting en piekbelasting aankunnen.

Een krachtige Laravel backend die hoge pieken aankan

Om de werkdruk van duizenden ijverige studenten tegelijk te kunnen bijhouden maakten we gebruik van een Laravel backend. Laravel-backend is een krachtige en toekomstbestendige oplossing: de capaciteit kan - na verloop van tijd en indien nodig - stevig opgeschroefd worden.

Een performante MongoDB en disk storage

Alle gemaakte oefeningen, quotaties en oefeningcontroles worden bewaard via een perfomante MongoDB en disk storage. Mongodb is een alternatief voor MySQL. MySQL is een ideale toepassing om relationele data op te slaan, maar voor deze case hebben we nood aan een document-based model.  

MongoDB is een opensource document-georiënteerde database waarbij je documenten zo volledig mogelijk, inclusief alle relaties, als één document kan opslaan. De oplossing voor Typ-Top is veel meer vergelijkbaar met een Solr platform dan met een traditionele databank. Bovendien kan je in een MongoDB oplossing erg veel data opslaan, meer dan in een traditionele RDBMS (Relational Database Management System). Om de pieken tijdens schoolsessies makkelijk aan te kunnen, optimaliseerden we de database.

De voordelen van ReactJS-framework als frontend

De front-end en alle interacties stroomlijnden we met het ReactJS-framework. In een overzichtelijk logboek kunnen zowel leerlingen als leerkrachten gemaakte oefeningen bekijken en filteren naar keuze. Leerkrachten kunnen ook oefeningen automatisch laten quoteren aan de hand van zelf beheerde evaluatiesets. Op dezelfde plek kunnen ze studenten feedback geven.

Het ReactJS-framework maakt van de interactieve Typ-Top tool een efficiënte web applicatie. De code is netjes, goed te onderhouden en goed gedocumenteerd. Wederom, toekomstbestendig.

Ook op zoek naar ontwikkelaars voor je web app?