Wat is Open Source?

Het snelle antwoord: de onderliggende broncode van het systeem is openbaar beschikbaar. Voor de meeste open source projecten wil dat ook zeggen dat de ontwikkeling ervan openbaar gebeurt, iedereen kan meewerken aan de code.
Dat wil niet zeggen dat ook iedereen zomaar dingen kan veranderen. Er zijn nog steeds beheerders die er voor zorgen dat alles wat ook in het project terecht komt dezelfde hoge standaarden bevat. Vaak wil dit ook zeggen dat deze software van hogere kwaliteit is en zonder licentiekosten te verkrijgen is.

OSI Symbol

Voordelen van Open Source

  • Budget: Er hoeven geen dure aankoopkosten betaald worden om nog maar te kunnen starten met de ontwikkeling van een project.
  • Beter: Meer developers zijn actief bezig met de software, wat leidt tot minder minder bugs.
  • Geen vendor lock-in: Omdat er veel bedrijven zijn die Open Source Software gebruiken voor de ontwikkeling van hun projecten, kunnen klanten altijd overstappen naar een andere leverancier.
  • Veel beschikbare documentatie: Er zijn grote communities en conferenties rond de projecten die wij gebruiken, van deze conferenties komt ook het grote deel van de presentaties online te staan, want dat ligt in de aard van de mensen die OSS gebruiken. Dit zorgt dus ook voor genoeg documentatie.
  • Lange termijn beschikbaarheid: De software waar wij voor hebben gekozen zijn al jaren beschikbaar. Ze zijn stabiel en populair in de software wereld. Omdat er geen bedrijven alleenheerschappij hebben over deze software zal deze software voor lange termijn ondersteund worden.

Onze favoriete frameworks

Alle frameworks die wij gebruiken zijn open source software, dat geldt dus voor Laravel, Symfony, React en Vue.js. Ook de onderliggende technologieën, PHP en JavaScript zijn open source.

Er zijn verschillende licenties waaronder Open Source software beschikbaar gemaakt wordt. De meeste software die wij gebruiken, hebben voor de MIT of GNU General Public License licentie gekozen. Deze licenties omschrijven dat het gebruik van software gratis is, en dat aanpassingen die aan de core gebeuren ook terug moeten gedeeld worden naar het project.

Nadelen

Zijn er dan nadelen aan gebruik van Open Source software? Niet echt. De tendens van Multinationals om voor open source te kiezen illustreert dat goed. Toch is er een belangrijk aandachtspunt:

  • Niet altijd professionele support beschikbaar: Omdat sommige open source software projecten vrijetijdsprojecten zijn voor de mensen die het ontwikkelen, is er niet altijd goede, betaalde support.

Daarvoor doe je beroep op een professionele partner zoals Codana, die een breed team in projectontwikkeling én nazorg & support diensten kunnen aanbieden.

Giving back

Deze manier van software bouwen is niet altijd eenvoudig; het maken van een open source framework is moeilijk en langdurig werk.
Gelukkig zijn er meestal bedrijven die de ontwikkeling van deze frameworks sponsoren, maar omdat we er met z'n allen gebruik van maken is het maar logisch dat we ook terug geven.
Als we dus een bug vinden in het framework dat we gebruiken, dan zullen we daar altijd minstens een bugreport voor aanmaken, of nakijken dat er misschien al een bestaat en die van extra informatie voorzien.
Als de bug ons er van weerhoud om functionaliteit te schrijven die nodig is voor het project, dan gaan we ook deze bug oplossen en terug geven aan de hele community, zo dragen ook wij ons steentje bij aan het leefbaar houden van de open source gemeenschap.

Codana

Graag een project maken met open source software?

Ben je er van overtuigd dat ook jou volgende project gebaseerd moet zijn op open source software? Of wil je graag zelf een open source library laten maken?