Gisteren was er een DDDBelgium meetup over software design heuristics door Mathias Verraes. Ik ging daar samen met collega Niels naartoe, en hier volgt een klein verslag van wat we geleerd hebben.

Workshop setup.

De workshop was in echte DDD-stijl zonder digitale hulpmiddelen en we maakten gebruik van pen en papier, zodat er verder geen afleiding was. We startten met ons op te delen in groepjes van 2. Mathias stelde ons een vraagstuk om eerst vanuit het buikgevoel en daarna in meer detail te bespreken hoe een systeem een bepaalde boodschap naar een ander systeem kan sturen.

Het exacte vraagstuk was als volgt:

Er bestaat een systeem (A) dat een prijs berekent tot 4 cijfers na de komma, en een systeem B dat die prijs wil ontvangen. Hoeveel informatie bevat de prijs die je doorstuurt naar systeem B, 4 of 2 cijfers. Verschillende mensen in het publiek hadden op buikgevoel voor 2 cijfers gekozen, en een ander deel had voor 4 cijfers gekozen.

Nadat we ons buikgevoel kenbaar hadden gemaakt, moesten we met onze duo's verder bespreken waarom we die keuze gemaakt hadden. Daarna destilleerden we dat naar meer generieke patronen die ook op andere problemen toepasbaar zijn.

Dit zorgt er voor dat je op een meer analytische manier kan bekijken waarom er verschillende meningen zijn om een probleem op te lossen.

DDD meetup

De argumenten voor de twee mogelijke opties kwamen al snel naar boven:

Pro 2 cijfers

  • Verbergen van informatie
  • Volgen van internationale standaarden
  • Grootte van het bericht
  • Eigendom van de informatie (en business-rules zoals afronding) niet dupliceren

Pro 4 cijfers

  • Alle mogelijke informatie meesturen
  • Een reeds bestaand contract/conventie volgen

Er was natuurlijk ook een duo die nog een stap verder ging en voorstelde om de twee versies tegelijk door te sturen, daar kwam ook een heuristic uit naar voor: Ben je zeker dat de voorgestelde binaire keuzes ook echt de enige opties zijn?

Conclusie

Deze techniek zorgde er voor dat we duidelijker kunnen argumenteren waarom je buikgevoel voor een bepaalde oplossing gaat en hoe je daarmee om moet gaan. Dit zorgt er voor dat je op een meer analytische manier kan bekijken waarom er verschillende meningen zijn om een probleem op te lossen.

Mathias merkte wel op dat deze manier van een probleem bekijken veel tijd in beslag kan nemen. Maar dat het herkennen van deze heuristische patronen kan helpen om een probleem langs meerde kanten te bekijken en zo tot een meer complete oplossing te komen.

Sowieso was het wel interessante workshop, bedankt aan spilberg om de meetup te hosten.

More insights

Adressen register & GEOpunt API

Zelf al eens voor de keuze gestaan of je Google maps, openstreetmaps, of een andere GIS provider zou moeten gebruiken voor adres suggesties? Mocht je enkel Belgische adressen nodig hebben, lees dan zeker verder!

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
Logo vlaamse overheid

Next.js: Het zoveelste framework?

Zowat om de 10 jaar komt er nieuwe technologie boven drijven, die een verandering teweeg brengt in de manier waarop we software ontwikkelen. Is Next.js deze nieuwe technologie?

Auteur: Dries Cappon
UX, Design, React.js, Next.js
Dries Cappon
Next.js

Laravel 10 release

The release of Laravel 10: The king of types. Alles wat je moet weten over de nieuwe major release!

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
laravel 10 banner

Saloon - Package / SDK API integrations

API integraties voor een waaier aan services. Weinig tot geen herbruikbare code? Met Saloon maak je er een compacte / overzichtelijke SDK/Package van die je kan hergebruiken in al je projecten en kan maintainen op 1 plek.

Auteur: Noah Gillard
PHP / Laravel Developer
Noah Gillard AI generated Face
Saloon hero image

Codana wint Digital Champ of the year award 2022

Codana is de winnaar van de FeWeb Digital Champ award 2022

Auteur: Joris De Groot
Strategic Director and Managing Partner
Joris De Groot
FeWeb Digital Champ award Codana

De ideale eerste werkplek

Ik ben Ward Vandevoort, 22 jaar en begin november 2021 ben ik gestart bij Codana als junior backend developer. Ontdek mijn verhaal bij Codana! 

Auteur: Ward Vandevoort
Developer
Ward Vandevoort
groepsfoto