Website

Een "gewone" website, zoals er zovelen zijn, brengt enkel informatie over. Buiten het klikken op links en lezen van informatie in tekst, video of foto is er weinig interactie. Hiervoor is het aangewezen om een bewezen CMS technologie toe te passen, waarvan enkele bekende voorbeelden Wordpress of Drupal zijn. 

Denk aan de website van een autobouwer. De blitse pagina's met veel foto's en video's: dat is het product van een typische website oplossing.

Webapplicatie

Webapplicaties zijn oplossingen voor specifieke problemen. Vaak betreft het implementaties van specifieke acties, die zeer divers kunnen zijn. Ook zit er in webapplicaties vaak veel interactie. In plaats van "ik plaats een pagina online", laat een webapplicatie toe aan een gebruiker om specifieke of ingewikkelde acties uit te voeren, via een zeer gebruiksvriendelijke interface. Facebook of Whatsapp? Juist, dat zijn web apps. 

Denk nu terug aan de website van die autobouwer: de pagina die je toelaat om zelf je auto te configureren, dat is een mooi voorbeeld van een webapplicatie.

De voordelen van een web applicatie

Een webapplicatie laat je acties uitvoeren waar je vroeger een aparte desktop applicatie voor moest installeren. Omdat deze applicatie gewoon in je browser werkt, biedt dat je een aantal fundamentele voordelen:

  • Je hoeft geen aparte software meer te installeren of te updaten, je hebt altijd de beste en laatste versie ter beschikking
  • Je data wordt opgeslagen in een online database (Cloud) waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over backups of verlies van data
  • Je kan een webapplicatie altijd bezoeken van op elk device, van waar ook in de wereld

Voorbeeld van een web app

Een goed voorbeeld van zo'n unieke interactie is de applicatie die we voor uitgeverij VanIn maakten. Via de TypTop applicatie leren studenten dactylo. De applicatie genereert unieke oefeningen en laat studenten toe om via verschillende manieren real-time te oefenen en punten te scoren.

Antwoord gevonden?

Nu je het antwoord kent, kan je misschien verder advies gebruiken.