Wie is CREG?

CREG, de federale regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België, streeft naar meer transparantie en eerlijke concurrentie binnen de energiemarkt. Elk jaar blijkt dat veel Belgische huishoudens aanzienlijke bedragen kunnen besparen op hun energierekeningen. Soms zijn er potentiële besparingen die oplopen tot 1000 euro per jaar voor zowel aardgas als elektriciteit.  

creg

De uitdaging

Helaas missen veel consumenten de essentiële kennis over hun energieproducten, wat leidt tot verkeerde keuzes bij het wisselen van contracten en/of leveranciers. Uit onderzoek van de CREG blijkt dat 70% van de consumenten de productnaam en versiemaand van hun energieproducten niet kennen, terwijl deze informatie cruciaal is voor een weloverwogen besluit.  

Om deze uitdaging aan te pakken en consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuzes, wilde de CREG een gebruiksvriendelijke en toegankelijke tool ontwikkelen. CREG zocht én vond in Codana een allround digitale partner om deze tool volledig opnieuw uit te vinden.  

Neem contact op 

Zoek je ook een betrouwbare technische partner voor jouw app?

creg

Resultaten

Codana ontwikkelde een progressieve webapplicatie (PWA) genaamd CREG Scan (cregscan.be). Met de CREG Scan kan een consument (particulier, zelfstandig of KMO) zijn of haar huidig energiecontract vergelijken met het actuele aanbod op de markt.  

De vernieuwde applicatie biedt diverse voordelen: 

 • Gebruiksgemak

  Met slechts zes eenvoudige vragen en basisinformatie zoals productnaam en versiemaand, kunnen consumenten snel inzicht krijgen in betere aanbiedingen. 

 • Multiplatform

  De PWA is geoptimaliseerd voor zowel PC als smartphone, waardoor gebruikers altijd en overal toegang hebben. 

 • Reminder functie

  De applicatie herinnert consumenten er tweemaal per jaar aan om hun energiecontract te controleren, wat regelmatige vergelijking stimuleert. 

 • Gegevensbeheer

  De tool onthoudt de laatst ingevulde gegevens, waardoor de volgende scan nog efficiënter verloopt. 

 • Uitgebreide vergelijking

  Naast elektriciteit en aardgas kunnen gebruikers nu ook elektriciteit injectie en afname vergelijken, wat de mogelijkheden van de tool aanzienlijk uitbreidt. 

 • Breder gebruik

  De tool is nu niet alleen toegankelijk voor particulieren, maar ook voor bedrijven, waardoor een breder scala aan gebruikers kan profiteren van de voordelen. 

 • Informatieve ondersteuning

  Bij elke stap in de tool is er een handige info-box aanwezig die extra duiding en ondersteuning biedt aan de gebruiker. 

Wat is een PWA?

Een Progressive Web App (PWA) is een type webapplicatie dat gebruik maakt van moderne webtechnieken om gebruikers een app-achtige ervaring te bieden. PWAs zijn toegankelijk via een webbrowser, maar kunnen ook worden geïnstalleerd op een apparaat, waardoor ze zich gedragen als native apps.  

Ze zijn ontworpen om responsief te zijn, wat betekent dat ze goed werken op zowel desktop als mobiele apparaten. Bovendien bieden ze voordelen zoals lagere ontwikkelingskosten en bredere compatibiliteit, omdat ze niet specifiek voor een bepaald platform hoeven te worden ontwikkeld.

De uitgevoerde stappen

 • Analyseren van de behoeften 

In samenwerking met de CREG heeft Codana de knelpunten (waar consumenten tegenaan lopen bij het vergelijken van energieaanbiedingen) geïdentificeerd. Dit onderzoek legde de basis voor de functies en het ontwerp van de nieuwe tool. 

 

 • Ontwikkeling van de PWA 

Codana heeft een progressieve webapplicatie ontwikkeld met behulp van PHP en React. De focus lag op een intuïtieve gebruikerservaring, snelle laadtijden en responsiviteit. 

 

 • Integratie van herinnerings- en opslagfuncties 

Om consumenten te helpen regelmatig hun contracten te controleren, hebben we herinneringsfuncties geïmplementeerd. Daarnaast zorgt de opslagfunctie ervoor dat consumenten hun gegevens niet telkens opnieuw hoeven in te vullen. 

 

 • Contentbeheer met Drupal 

Het achterliggende systeem is gebaseerd op Drupal, wat de CREG in staat stelt om zelfstandig de inhoud en notificaties te beheren. Dit geeft de klant volledige controle over de content en maakt snelle aanpassingen mogelijk. 

 

 • Meertaligheid 

De applicatie werd ontwikkeld in drie talen - Nederlands, Frans en Engels - om aan de diverse taalgroepen in België tegemoet te komen en de toegankelijkheid te vergroten. 

 

 • Communicatie en educatie  

De CREG heeft de nieuwe tool gepromoot en leveranciers aangespoord om transparanter te communiceren over hun producten. Door het belang van productnamen en versiemaanden te benadrukken, wordt het voor consumenten in de toekomst nog makkelijker om de juiste keuzes te maken. 

 

 • Testen en optimaliseren 

Voordat de applicatie live ging, hebben we uitgebreide tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de tool betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. Feedback van testgebruikers werd verwerkt om de applicatie verder te verbeteren. 

 

Dankzij de CREG Scan hebben consumenten nu een krachtige tool in handen om hun energiekosten te beheren en te optimaliseren, wat bijdraagt aan een transparante en concurrerende energiemarkt in België. 

creg

Wat brengt de toekomst?

De CREG dringt ook bij de energieleveranciers aan om bij hun contractuele communicatie met de klant, zowel online als op papier, duidelijk de huidige productnaam en versiemaand te vermelden. Een QR-code zou ook rechtstreeks toegang kunnen geven tot de geldende tariefkaart. Dat moet volgens de CREG het vergelijken nog eenvoudiger maken en een belangrijke hindernis wegwerken voor de consument die zich actief wil informeren over het marktaanbod. 

Interesse in een samenwerking?